Share:

Pipelife ostvario snove ostrvljana!

20. maj 2020.

ostrvo-egina

 

 Da li ste ikada razmišljali kako je lepo kada uključite slavinu i imate vodu tokom cele godine? Verovatno možete i da je pijete! Onda ste pravi srećnik! To nije slučaj u celoj Evropi...

Slikovito ostrvo Egina se nalazi u Saronskom zalivu, i u drevna vremena je bila velika morska sila, glavni rival glavnom gradu - Atini, udaljenom samo 27 km. Danas je ostrvo 87,41km2 dom za oko 13 000 stanovnika i sezonskih posetilaca. Poseduje predivne plaže, čisto more, istorijske znamenitosti i prijatne temperature, sve što ti srce poželi. Ipak, stanovnicima i posetiocima već decenijama nedostaje nešto: neprekidno snabdevanje pitkom vodom. 

Iako praktično cela država ima direktan pristup vodosnabdevanju, postoje neka manja ostrva poput Egine, koja zavise od tankera koji donose vodu. Zavšetkom predviđenim za 2020.godinu, izveden je podvodni cevovod od Pipelife PE100 cevi za pitku vodu, koji je ostvario san Egine i povezao ostrvo sa javnom mrežom na kopnu.

Pipelife Grčka je pomogao da se ostvari san ostrvljana, tako što je izvršio modifikacije u proizvodnji i obezbedio 14,8km podvodnog cevovoda , koji je ostrvo povezao sa kopnom do dubine čak do 94m.

"Jedinstven projekat za Grčku"

 

Regionalna vlada Atike je finansirala projekat, koji ima za cilj da ostrvo Egina direktno snabde potrebnom pitkom vodom, kako bi se otklonili nedostaci vode, koje stanovnici i posetioci imaju tokom letnjih meseci. Krajem 2017.godine, grčka građevinska kompanija  CD"Constantinidis S.A" ugovorena je za projektovanje, izgradnju i buduće održavanje podvodnog cevovoda za pitku vodu, koji bi povezao Eginu sa glavnom distributivnom mrežom, preko ostrva Salamina. Dovodna cev, duga 14,8km, povezuje oba ostrva pravolinijski, dosežući dubinu čak do 94m ispod nivoa mora. 

100% uspešan projekat sa prilagođenim rešenjima

Na međunarodnom tenderu C.D."Constantinidis S.A"-a, lokalni proizvođač cevi Pipelife Grčka je postao partner za isporuku cevnog sistema. Već početkom  2018.godine Pipelife je ušao u fazu palniranja, utvrđujući posebne izazove među jedinstvenim zahtevima u bliskoj saradnji sa izvođačem radova. Kako bi bili sigurni da će projekat biti izveden sa 100% uspeha, svi koraci od proizvodnje cevi do zavarivanja cevovoda 468m, izvedeni su do posebno razvijenog plana osiguranja kvaliteta.  

Potrebne plave PE100 vodovodne cevi, prečnika DN630, PN 12,5 posebno su ekstrudirane na dužine od 18m, kako je definsano u tenderu, uz prednost skraćenja projekta i optimizacije zavarivanja, kao i transporta do lokacije. Pošto je standardna dužina cevi Pipelife PE100 dužine 13,5m, proizvodna oprema i skladište su modifikovani za projekat. Kako bi obezbedili glatke unutrašnjosti cevi za optimalan protok duž celokupne dužine sastavljenih cevi, Pipelife tehnički tim dizajnirao je i razvio poluautomatski unutrašnji diametar. To je omogućilo pouzdano, efikasno i daljinsko uklanjanje svake unutrašnje perle (šava) na udaljenosti do 36m.

Neposredno pre isporuke su postavljene dve stanice za zavarivanje, kako bi Pipelife sertifikovani stručnjaci za zavarivanje preuzeli posao. Na licu mesta zavarene su cevi 18m dužine 33 puta, što je ukupno 486m duge žice, od kojih je svaka opremljena krajevima i prirubnicama. Svaka žica cevovoda velike dužine postavljena je na posebno izgrađenu železnicu, da bi se temeljno ispitala pre nego što bude spuštena u more i usidrena u privremenom skladištu.

Aleksandros Petropoulos, menadžer projekta u kompaniji C.D"Constantinidis S.A." je zadovoljan: "Naš tim za realizaciju projekata je besprekorno sarađivao sa Pipelife timom na nivou menadžmenta i na licu mesta. Upoznali smo i rešili sve izazove uzajamnog povezivanja od logistike, zavarivanja cevi i debljine, prko inžinjeringa i sigurnosti, do konačnog prihvata.

Kraj projekta - početak kvalitetnijeg života

Krajem oktobra 2019.godine, Pipelife je uspešno završio svoj deo u izgradnji podvodnog cevovoda.

"Performanse su u celini bile odlične. A lansiranje i vučenje svake žice u privremeni prostor za skladištenje, udaljeno 17 nautičkih milja, impresivno je gledati. To je svedočanstvo za stručnost, fleksibilnost i sposobnost Pipelife Grčka da ispuni takve posebne specifikacije projekta." dodaje Aleksandros Petropoulos. Uključivanje slavine i kvalitetna voda za piće u bilo koje doba dana i tokom svih sezona, značajno će poboljšati kvalitet života na Egini.

"Srećni smo što smo imali priliku da dokažemo svoju svestranost, kreativnost i pouzdanost, kao vodećeg na tržištu u ovom izvanrednom projektu. Dobra saradnja i inovativno razmišljanje bili su ključ uspeha i ponosni smo što će naši proizvodi uskoro doneti olakšanje tolikim ljudima." zaključuje George Lysseos, Generalni direktor kompaanije Pipelife Grčka. 

Preuzimanja

Ovde možete preuzeti kataloge, brošure, ateste i detalje.

Pronađite našeg distributera