Share:

Stormbox - rešenje upravljanja atmosferskim vodama upakovano u jednu reč

Naši gradovi rastu po veličini i broju stanovnika, klima se menja a vode postaje nedovoljno za život. Primorani smo da pronađemo rešenja koja čuvaju naše zajednice i koja osiguravaju blagostanje i za buduće generacije. U ovom tekstu ćemo detaljnije sagledati situaciju u Poljskoj i koja pitanja u vezi sa vodom možemo rešiti efikasnim upravljanjem atmosferskim vodama - ne samo u Poljskoj, već i u svim zemljama koje se suočavaju sa sličnim problemima.

Detalji projekta:

Izvođač radova: 
Exalo Drilling S.A.

Investitor:
Grad Zjelona Gora / Komunalno transportno preduzeće Zjelona Gora

Proizvodi

Stormbox II:

  • 960 Stormbox II., 240 donjih ploča, 376 bočnih panela

Inspekciona okna: Ø 400

Kapacitet: 396.48 m3

Instalacija: Otvoreni rov u geotekstilu i geomembrani

Kako poboljšanje upravljanja atmosferskim vodama može pomoći ublažavanju vodene krize u svetu?

Suprotno uobičajenom verovanju, Poljska je jedna od najsušnijih zemalja u Evropi. Suočava se sa nizom problema, kao što su propadanje nivoa podzemne vode, isušivanje reka, periodi suše prekidani kratkim, ali obilnim kišama. Prema rečima stručnjaka, situacija će se verovatno pogoršavati tokom narednih godina. Takođe su deo problema dodelili činjenici da Poljska ne zadržava dovoljno vode.

Tlo često ne može da apsorbuje sve padavine od kratkih i jakih padavina. Povećanje nepropusnih površina (asfalt, beton, itd) razvojem i rastućom urbanizacijom sprečava kišu i otapanja da se ponovo odvode u zemljište. Umesto toga, kiša i otapanja nailaze na kombinovanu ili atmosfersku kanalizaciju koja prenosi padavine u postrojenja za prečišćavanje ili u potoke, jezera ili mora. Izlivanje i poplava postali su čest problem u urbanim sredinama, jer kanalizacioni sistemi nisu projektovani da se nose sa iznenadnim velikim količinama padavina koje danas imamo.

Poljska nije jedina zemlja koja se mora suočiti sa ovim izazovima, mnoge evropske zemlje suočavaju se sa ovim problemom zbog klimatskih promena. Stručnjaci za infrastrukturu, zaštitu životne sredine i vode dele isto mišljenje o tome šta treba učiniti da bi se ublažili i smanjili rizici:

  • Napunite vodonosne slojeve i sprečite propadanje nivoa podzemne vode infiltriranjem kiše i otapanja, po mogućnosti na mestu gde padne.
  • Sprečiti da se zagađivači spiraju u reke, jezera i mora.
  • Sprečiti izlivanja i poplave.
  • Zadržati i ponovo koristiti vodu.
  • Osloboditi kanalizaciju i postrojenja za prečišćavanje.

Upravljanje kišnicom je očigledno ključno. Proizvodi i rešenja na tržištu su brojni, ali  mnogi se bave samo jednim delom problema. Kao rezultat toga javne vlasti, investitori i građevinski inženjeri suočavaju se sa dugotrajnim donošenjem odluka i moraju da usklade nekoliko rešenja da bi sklopili slagalicu.

upravljanje atmosferskim vodama upakovano u jednu reč: STORMBOX

U Pipelife verujemo da bi idealno rešenje za ušpravljanje atmosferskim vodama trebalo odjednom da reši što više pitanja vezanih za vodu. S obzirom da se padavinama treba upravljati različito od lokacije i prema datim uslovima, sistemsko rešenje mora biti modularno i fleksibilno u dizajnu.

Kako bi smo olakšali i pojednostavili donošenje odluka i osigurali da se svaki deo sistema savršeno uklapa, sve mogućnosti smo objedeinili u jedan koncept. Zove se Stormbox!

Iako je tehnologija koja stoji iza svakog dela sofisticirana i zasniva se na godinama razrade i razvoja, njena funkcija je jednostavna: uhvatiti - filtrirati ili očistiti - infiltrirati ili zadržati - ponovo upotrebiti ili ispustiti u tlo. Svaki deo se može promeniti pojedinačno ili u kombinaciji sa ostalim.

"Cilj nam je bio otkloniti složenost i razviti rešenje koje je dovoljno fleksibilno da odgovara što većem broju scenarija za atmosferske vode. Sigurnost i jednostavnost instalacije bili su jedno od naših glavnih fokusnih područja u razvoju Stormbox kutija za infiltraciju i skladištenje kišnice." kaže Karol Marzejon, menadžer projekta u kompaniji Pipelife Poland. "Za svaki projekat ćemo izraditi kompletan, prilagođen sistemski dizajn. Sve iz jednog izvora i optimizovano u pogledu kapaciteta, troškova i održivosti."

infiltracija ili skladištenje? odgovor je PIPELIFE Stormbox

Od mnogih faktora zavisi dal ćete se odlučiti za infiltraciju ili skladištenje. Međutim, sa oba možete rukovati jednim sistemom: PIPELIFE Stormbox kutije.

Čuvanje kišnice i rastopljenog snega i vraćanje u zemlju putem kontrolisane infiltracije, korisno je za održavanje nivoa podzemne vode i obnavljanje vodonosnih slojeva. Pored ekološke održivosti u smislu održavanja prirodnog vodenog ciklusa, Stormbox infiltracija je takođe ekonomski održiva i za vlasnike i za javne objekte: manje kanalizacionih naknada, rasterećenje kanalizacije i rasterećenje uređaja za prečišćavanje, prelivanje i sprečavanje poplava.

Zadržavanje kišnice predstavlja olakšanje i kombinovanoj i atmosferskoj kanalizaciji, ali deluje po drugačijem principu. Voda od padavina se skladišti i postepeno ispušta u kombinovani kanalizacioni sistem. To takođe pomaže u zadržavanju povećanja potrebnog kapaciteta kanalizacije i podjednako sprečava izlivanje, koje dovodi do kontaminacije i skupe štete od poplave. Ponovna upotreba vode, koja postaje sve popularnija, je još jedna mogućnost.  

Pipelife Stormbox II za najveći projekat javnog prevoza u Zjeloni Gori.

Projekat zaštite životne sredine "Integrisani sistem niskougljeničnog javnog prevoza u Zjelonoj Gori" obuhvatio je jednu od najveći poljskih narudžbina PIPELIFE Stormbox II. Projekat je obuhvation kupovinu 64 nova autobusa sa niskom emisijom štetnih gasova, izgradnju autobuskog terminala i rekonstrukciju postojećeg depoa. Vredan vise od 209,4 miliona poljskih zlota neto, to je najveći projekat te vrste u istoriji Zjelone Gore.  Neto 167,2 miliona poljskih zlota sufinansirano je sredstvima EU, dok je ostatak ulaganje grada i poljske železnice.

Veličina novoasfaltiran površine i procenjena količina površinskih padavina, korišćeni su za izračunavanje potrebne količine ispuštanja atmosferskih voda. Da bi terminal i depo bili neprekidno suvi i radili, bilo bi potrebno dovoditi 330l kišnice u sekundi, dok je kapacitet kombinovane kanalizacije 20l/s. Ovi uslovi koje je izdalo Lokalno upravljanje vodama, zahtevali su sistem infiltriranja, kako bi sprečili izlivanja i poplave.

Iako je glavni izvođač radova u početku planirao da koristi često primenjene retenzione rezervoare, kompanija se odlučila za PIPELIFE Stormbox II, kao sistem za infiltraciju. 960 kutija, ukupne zapremine 396,5m³ (396.480 litara) ugrađeno je u 4 vertikalna reda i umotano u geotekstil i geo membranu.

Neke od tačaka koje su ubedile izvođača:

  • Dizajn i kapacitet koji štede prostor:
    Svaka Stormbox II  jedinica ima kapacitet od 413 l, dizajn kutije omogućava fleksibilni, optimalno prilagođeni horizntalni i vertikalni raspored.
  • Snaga:
    Stormbox II je jedna od najjačih kutija na tržištu. Sa vertikalnom snagom opterećenja od 700 kN/m2 kutije su dovoljno  jake da se odupru više od 11 slonova ili oko 5 autobusa 1 m².
  • Brza i sigurna ugradnja:
    Nikada postavljanje sistema za upravljanje atmosferskim vodama nije bilo sigurnije, lakše i brže. Suprotno uporedivim proivodima, Stormbox II se bezbedno sklapa pomoću klizača i klik sistema, umesto da koriste kopče za dodatnu opremu. 
  • Lako i bezbedno održavanje:
    Mlazni čistači i roboti za inspekciju se lako uklapaju u sistem, a oštećenja na geotekstilu, od vodenog mlaza pod pritiskom, mogu se isključiti zahvaljujući pametnom dizajnu zidnih ploča.

Sledeća tačka zbog koje je projekat PIPELIFE Stormbox II postigao uspeh je podrška tehničkih stručnjaka kompanije Pipelife Poland. "Lično sam otišao na gradiište da se uverim da instalacioni tim radi sve korektno i da dam savete ako postoje pitanja. Prvi put nekada može biti stresan, ali mi smo tu da pomognemo i smanjimo rizike, a tim je to odlično uradio!" kaže Andrzej Kaczurak, šef tehničkog marketinga kompanije Pipelife Poland, koji se već raduje budućim Stormbox projektima.

Novi autobuski terminal i depo u Zjelona Gori su završeni i počeli su sa radom u Septembru 2019.godine.

saradnja i inovacije rešavaju naše izazove

21. vek je doba promena, kako globalnih, tako i lokalnih. Koliko god tehnologija brzo napredovala, tako se suočavamo sa brzim promenama u okruženju, ekonomskim i socijalnim. Nažalost, ipored svih pozitivnih promena na bolje, suočeni smo i sa izazovima. Naročito ekološka pitanja postaju sve vidljivija. Znakovi klimatskih promena postali su sve preveliki za zanemarivanje i očigledno je da će se oni povećati. Srećom, pri ruci imamo tehnologiju, znanje i prave partnere kako bi smo pronašli rešenja za sigurniji i udobniji život i pripremili se za buduće potrebe.

 

Reference:
1) Climate Change News [29/07/2019]: "Poland faces threat of water crisis as rivers dry up"

Preuzimanja

Ovde možete preuzeti kataloge, brošure, ateste i detalje.

Pronađite našeg distributera