Share:

Sačuvajmo ugrožene ribe u Finskoj

Oktobar, 2019 | 1 min

Kao deo inicijative K-Fishways za očuvanje i povećanje ugroženih migrirajućih populacija ribe,  WWF Finska, K Group i lokalno udruženje za zaštitu vode i vazduha su organizovali volonterski događaj, u avgustu 2019. godine. Cilj je bio da se obnove mresilišta, kako bi se olakšala migracija pastrmke duž reke Ilosjoki u Hololi, Finska. Pipelife je doprineo inovacijom propusnog puta za migracije.

istraživana kako bi se spasile ugrožene migratorne ribe

U mnogim finskim potocima, hiljade preprka i veštačkih građevina, poput propusta ili mostova, sprečavaju migratorne ribe da plivaju uzvodno do svojih mresilišta. Zbog toga se populacija ribe smanjila poslednjih decenija, a migratorne ribe su postale ugrožene vrste. Ovo se polako menja zahvaljujući inicijativama poput K-Fishways kojoj su se pridružili K-Group i WWF u 2018. godini. Samo u 2019.godini, organizovano je 201 okupljanje na kojima su stotine volontera opremljeni lopatama i buradima obnovilo mresilišta i oslobodilo potoke od barijera.

Inovacije kroz saradnju

Na reci Ilosjoki u Hololi, stari betonski propusti već dugo sprečavaju migriranje i mrest pastrmke. To je, takođe, promenjeno inicijativom K-Fishway i inovativnim rešenjem koje je pružio Pipelife Finland.

Da bi betonske propuste zamenio boljim rešenjem, fabrika Kerava kompanije Pipelife iz Finske je dizajnirala "fish-friendly" propust za ribe koji imitira tok reke i dovoljno je velik. "Dizajnirali smo i napravili novi propust za ribe, u saradnji sa Manuom Vihtonen, WWF-ovim stručnjakom za vode. Dno pšropusta je modifikovano na način da protok vode unutar cevi podseča na tok prirodnog potoka." rekao je predstavnik prodaje Heikki Vihtonen u Kerava fabrici u Talokaivu.

Putni propust po meri je prvi takve vrste. Dugačak je 10m i meri više od 2m u prečniku. Korugovana polietilenska (PE) cev je dugotrajna i može da se reciklira. Zajedno sa kompanijom K Group, Onninen, Pipelife Finland donirao je propust za ovu svrhu.

Društvena odgovornost

"Kompanije igraju sve značajniju ulogu u njihovoj sposobnosti da pomognu u rešavanju ekoloških pitanja, a ova saradnja je sjajan, opipljiv primer toga. Propust doniran u Hololi, predstavlja inovaciju, koja je takođe dobra za životnu sredinu i siguran sam da su pastrmke zahvalne!" zaključio je WWF menadžer za partnerstvo Juuso Lautiainen.

"Srećni smo što smo mogli da isporučimo prilagođeni propust za ribe, pogodan za ovu lokaciju  K-Fishways-a. Nadamo se da je ovo dobar primer i za ostale lokacije za obnovu. Bili bi smo srećni da saradnja sa lokalnim preduzećem za održavanje puteva i zaštitu voda ide napred, rekli su Jani Kakko, direktor proizvodne linije u Oninenu, i predstavnik prodaje Heikki Vihtonen iz Talokaivo Oy, predstavnik kompanije Pipelife Finland.

"Zaštita vodnih tela je jedno od Pipelife Finland glavnih područja u fokusu odgovornosti za životnu sredinu. Pecanje je veoam važan hobi za mene i moju porodicu već 4 godine." rekao je Vihtonen i nastavio: "Kada mi je naš CEO Kimmo Kedonpää rekao za planove propusta i za K Fishways okupljanje, bio sam veoma uzbuđen. stvarno je dobar osećaj kada mogu da doprinesem i pomognem prirodi da se obnovi."

Preuzimanja

Ovde možete preuzeti kataloge, brošure, ateste i detalje.

Pronađite našeg distributera