Share:

SISETMI UPRAVLJANJA ATMOSFERSKIM VODAMA SVE SU POPUKARNIJI ŠIROM EVROPE

Zbog klimatskih promena i sve češćih i intenzivnijih padavina, zemlje širom Evrope traže načine kako da spreče poplave i štete koje bi poplave ogle prouzrokovati.  Posebno su osetljiva urbana područja u kojima je prirodna infiltracija značajno smanjena zbog velikih nepropusnih, asfaltiranih površina. Pipelife Stormbox modularne kutije za prikupljanje atmosferskih voda sve se više koriste za smanjenje rizika od poplava u najsavremenijim objektima. U nastavku donosimo izveštaj sa dva projekta u Litvaniji – Otvorena pozornica Mežaparks i hokejaška arena Daugava Stadium. 

The facade of Daugava stadium hockey arena | Pipelife

NEDOSTACI TRADICIONALNOG PRISTUPA u UPRAVLJANJU atmosferskim VODAMA

Najčešće metode upravljanja atmosferskim vodama još uvek uključuju usmeravanje kišnice direktno u sisteme odvodnje kišne ili mešovite kanalizacione mreže. To uzrokuje dodatno opterećenje uređaja za pročišćavanje, smanjujući njihov učinak i povećavajući operativne troškove. Ako se kišnica usmerava u kanalizaciju, potrebne su i cevi većeg prečnika, što znači i veće početne troškove.

Ovi sistemi nisu konstruisani imajući na umu klimatske promene, a tokom obilnih padavina može doći do prelivanja. Ukoliko se to dogodi, višak atmosferskih voda i, u slučaju mešovitih kanalizacionih sistema, otpadne vode mogu zagaditi tlo i vodonosne slojeve. 

MODULARNE KUTIJE ZA INFILTRACIJU, RETENzIJU ILI AKUMULACIJU: MODERNO REŠENJE ZA UPRAVLJANJE atmosferskim VODAMA

Sistemi za upravljanje atmosferskim vodama rade na način da sakupljaju kišnicu s krovova ili drugih nepropusnih površina, a zatim odvode do retenzionog podzemnog skladišta. Iz podzemnih skladišta voda se može infiltrirati u tlo ili sačuvati za kasniju upotrebu. Takav sistem, ne samo da značajno smanjuje mogućnost poplava na određenom području, već pomaže pri uštedi vodnih resursa i obnavljanju prirodnog ciklusa vode.

Pipelife Stormbox II postao je jedan od najpopularnijih sistema za formiranje podzemnih rezenzija za prikupljanje kišnice u Litvaniji. Stormbox II modularne kutije proizvode se od sertifikovanog polipropilena (PP-B). Materijal se može u potpunosti reciklirati i životni vek iznosi preko 50 godina. Svaki Stormbox II ima dimenzije 1,2 x 0,6 x 0,6 metara i kapacitet od 432 litara.

Zbog modularnog dizajna i spajanja po klik principu, ugradnja Stormbox II kutija je brza i jednostavna. Kutije se mogu slagati u slojevima, kao i podeliti na pola kako bi se postigao određeni zapreminski volumen. Sve komponente, uključujući geotekstil, reviziona okna, ventilacione otvore, isporučuju se zajedno kao jedan sistem.

Zbog spomenutog niza prednosti, klijenti Pipelife Litvanija odlučili su se za Stormbox II u nekoliko velikih projekata, uključujući otvorenu pozornicu Mežaparks i hokejašku arenu Daugava Stadium.

 

Putting together Stormbox II system | Pipelife
Stormbox II retention crates being installed in Mezaparks | Pipelife

NAJKVALITETNIJE upravljanje atmosferskim VODama ZA NAJVEĆU POZORNICU NA OTVORENOM U litvaniji

Letnja pozornica Mežaparka jedno je od najvažnijih kulturnih mesta u zemlji i poprište Litvanskog festivala pesme i plesa. Uvršten na UNESCO popis kulturne baštine, grandiozni događaj održava se svake četiri godine, okupljajući desetine hiljada horskih pevača i folklornih plesača sa stotinama hiljada gledalaca.

Obnova Letnje pozornice Mežaparka i okolnog prostora započela je 2016. godine i odvijala se u nekoliko faza. Najambicioznija je bila druga etapa, dovršena 2021. godine. Između ostalog, predviđala je izgradnju četiri odvojena sistema odvodnje atmosferskih voda sa podzemnim retenzijama kapaciteta od 8,64 do 93,31 m3.

Aerial view over the open air Mezaparks Open-Air Stage | Pipelife

PROJEKT DAUGAVA STADIUM: PREVENCIJA POPLAVA

Hokejaška arena Daugava Stadium puštena je u rad 2021. godine, neposredno pre IIHF Svjetskog prvenstva u Rigi. Novootvoreni prostor služio je kao arena za trening i od tada je domaćin nacionalnih i međunarodnih sportskih događaja.

Arena se, takođe, može pohvaliti modernim rešenjem za upravljanje atmosferskim vodama. Atmosferska voda sa krova i okolnog područja skuplja se i odvodi u infiltraciju veličine 24 x 18 x 1,2 metra ukupnog kapaciteta od 518,4 m3. Ušrkos postojećoj podzemnoj infrastrukturnoj mreži i brojnom drveću koje raste na parceli, projektanti i Pipelife stručnjaci uspeli su da pronađu odgovarajuće rešenje. Za izgradnju infiltracionog sistema korišćeno je ukupno 1200 komada Stormbox II kutija, raspoređenih u dva sloja.

Klijent SIA TGME odabrao je Pipelife zbog kvalitetne tehničke podrške, brze isporuke i dobrih uslova plaćanja.

Ivans Osipovs, predsednik Uprave SIA TGME navodi: „S Pipelife radimo već duže vreme i mogli smo se više puta uveriti u izvrstan kvalitet njihovih proizvoda. Pipelife je naš glavni dobavljač u brojnim projektima; isporuke su uvek brze, a tehnička podrška inženjera je vrlo kvalitetna i korisna, a radnici su profesionalni i spremni da pomognu. Tokom ovog projekta nije bilo teško ugraditi infiltracioni podzemni sistem od Stormbox II kutija. Svi radovi su završeni prema projektu, a što se tiče Pipelife materijala i isporuka, nije bilo kašnjenja.”

Daugava stadium ice hall | Pipelife

MODERNIZACIJA sistema za upravljanje atmosferskim VODAMA Sa CILJEM PREVENCIJE POPLAVA

Projekcije Europske agencije za okolinu pokazuju da bi tokom 21. veka  područja u severnoj i severoistočnoj Evropi mogla doživeti do 35% više padavina tokom zimskih meseci. U ostalim područjima, padavine su neravnomerno raspoređene i daleko snažnijeg intenziteta. Stoga je hitno potrebna rekonstrukcija i modernizacija zastarelih sistema odvodnje atmosferske vode.

Stormbox II sistem za formiranje podzemnih infiltracionih ili akumulacionih retenzija atmosferske vode  zaslužio je poverenje kupaca kao praktično rešenje za urbana i industrijska područja, zbog svoje široke prilagodljivosti, jednostavne ugradnje i lakog održavanja. Iz tih razloga Stormbox II uverljivo služi kao prva linija obrane za ključne infrastrukturne objekte i zgrade, smanjujući rizike i štetu od poplava. 

Preuzimanja

Ovde možete preuzeti kataloge, brošure, ateste i detalje.

Pronađite našeg distributera