Share:

Solufoce je sertifikovan za primenu vodonika

Jul, 2019 | 2.5 min

KIWA sertifikuje soluforce fleksibilnu kompozitnu cev za primenu vodonika

Zajedno sa morskim lukama u Groningenu, SoluForce je razvio sistem kompozitnih fleksibilnih cevi za primenu vodonika do 42 bara. Jedinstven u svetu transporta vodonika i prvi u svetu. Ova značajna prekretnica ima uticaj na izvodljivost (zelenog) vodonika i novi je korak ka održivoj energetskoj mešavini.

Prva primena rešenja SoluForce Hydrogen Solutions biće na morskim lukama u  Groningenu, gde će kasnije ove godine biti ugrađeno 4km (2.5 miles) SoluForce infrastrukture. Ova infrastruktura će distribuirati zeleni vodonik koji proizvode vetrenjače, u Severnom moru, kompanijama u hemijskom i industrijskom sektoru u Emšavenu.

“Kao morske luke u Groningenu, igramo aktivnu ulogu u tome da industriju u severnoj Holandiji učinimo elenijom i održivijom. Kroz saradnju sa SoluForce uspeli smo da razvijemo i ugradimo cevni sistem koji je jeftiniji od alternativnog čelika. Na ovaj način doprinosimo ubrzanju energetske tranzicije" - izjavio je Eertwijn van den Dool, direktor projekta u morskim lukama Groningen.

Kao profesor Budućih energetskih sistema na TU Delft i kao vodeći stručnjak za vodonik u Evropi, Prof. Ad van Wijk je bio impresioniran mogućnostima SoluForce sistema fleksibilnih kompozitnih cevi i njihovom pogodnošću za primenu vodonika.

“Zeleni vodonik je nosilac energije, koji po niskim troškovima može da transportuje i skladišti velike količine energije dobijene od sunca i vetra. Neophodno je za ostvarenje pariških klimatskih ciljeva, kao i za jačanje i zeleniju ekonomiju. Verujem da će cevna rešenja SoluForce igrati vitalnu ulogu u olakšavanju tranzicije energije pružajući pristupačna i dokazana rešenja.” – rekao je  Ad van Wijk, profesor Budućih energtskih sistema na TU Delft.

SoluForce (deo Pipelife B.V.) je dokazana tehnologija sa preko 3500km ugrađenih cevi od 2020.godine, uglavnom u industriji ulja i gasa. U poređenju sa konvencionalnim čeličnim cevima, SoluForce cevi nije potrebno održavati, izuzetno su trajne i mogu se koristiti za transport vodonika pod visokim pritiskom.

“Verujem da je važan deo inovacija kombinovanje pravih partnra i njihovog osnovnog znanja. Tokom ovog projekta uspeli smo upravo to. Želeo bih da se zahvalim morskim lukama u Groningenu i KIWA-i na prijatnoj saradnji u ovom projektu i  njihovom dragocenom doprinosu i naporima. Štaviše, priznanje Ad van Wijka  pokazuje da smo na pravom putu da damo značajan doprinos budućnosti lanca vrednosti vodonika”. - Robert-Jan Berg, generalni direktor SoluForce.

Kraljevsko otvaranje prve holandske fabrike vodonika

Značaj proizvodnje vodonika za napredak zemlje ka održivoj energetskoj mešavini podvučen je kraljevskim "odobrenjem" Njegovog Veličanstva Kralja Willema Alexandera od Holandije: 26.juna 2019.godine, otvorio je prvu holandsku fabriku vodonika HyStock (Gasunie).

U okviru događaja predstavljena su različita vodonična rešenja, a rešenje SoluForce Flexible Composite Pipe (FCP, takođe poznata kao RTP) je bilo jedno od nih. Impresioniran holandskim sistemom dizajna i proizvoda kralj Willem Alexander je potpisao uzorak cevi SoluForce u znak obeležavanja te prilike.

O Pipelife-u

Pipelife je jedan od najvećih svetskih proizvođača kompozitnih cevi i fitinga. Pipelife ima blizu 2700 zaposlenih širom sveta na preko 27 lokacija. Sedište je smešteno u Beču, Austrija, kao deo Wienerberger AG. 

O SoluForce-u

SoluForce je vodeći u istraživanju, razvoju, proizvodnji, isporuci i ugradnji fleksibilnih kompozitnih cevnih sistema, sa snažnim fokusom na kvalitet, sigurnopst i pouzdanost. SoluForce je Pipelife brend stvoren 1999.godine. SoluForce fleksibilne kompozitne cevi su postigle su dokazane rezultate u gasnom i naftnom sektoru, sa preko 3500km ugrađenih cevovoda u svim delovima sveta od 2020.godine.  Imaju nekoliko prednosti u odnosu na tradicionalne metalne cevi, kao što je fleksibilnost, trajnost i značajno smanjeni kapitalni i operativni troškovi. SoluForce sistem i proizvodnja je sertifikovan prema međunarodnim standardima kao što su  API i ISO.

O Wienerberger AG-u

Wienerberger je najveći svetski proizvođač cigle (Porotherm, Terca) i vodeći na tržištu glinenih crepova (Koramic, Tondach) u Evropi, kao i betonskih pločica (Semmelrock) u Centralnoj i Istočnoj Evropi. U cevnim sistemima (Steinzeug-Keramo keramičke cevi i Pipelife plastične cevi), kompanije je jedna od vodećih u Evropi. Sa svojih 197 proizvodnih lokacija, Wienerberger Group je u 207.godini ostvarila prihod od 3.120 miliona € i EBITDA od 415 miliona €.

Preuzimanja

Ovde možete preuzeti kataloge, brošure, ateste i detalje.

Pronađite našeg distributera